Saturday, 25 June 2011

Pulut Durian


Assalamualaikum peeps..salam satu blogger...korang ade bau ape2 tak..???ade tak...???ngeee...kat Kedah sekarang nie dah nak start musim buah-buahan..bermula dengan raja buah...buah durian..masih belum banyak la org jual..baru start luruh kan..kiter ni tinggal dekat dengan area kampung..ada dusun buah2an..langut je nampak buah2 durian tu atas pokok...eee..geram je tengok..kiter ni tinggal kat taman..mana ada ruang nak tanam2 pokok buah2an cam tu kan...takat jambu air ngan pokok mangga tu boleh la..tapi apa susah..sekarang nie banyak benor org menjualnya..kene time dah berlambak2 dalam pasaran sok...huh!tak terbeli...udah muak lak nanti...rege pun mesti murah giler...korang tau..pernah dulu lambakkan durian ni melampau2..sampai ade yg jual rm1 sebiji...haa...tak untung tak pe jangan rugi kata si penjual...Hari nie kiter rasa teringin benor nak makan pulut durian...pegi le beli 5-6 biji..kire kilo lagi...sekilo rm10...



Nie ler rupenya pulut durian yg kiter sediakan petang tadi...Kiter buatkan serawa durian gak..err..serawa nie ada sesetengah tempat panggil pengat ke..??entah ler kiter pun tak tau sangat..nak buatnya senang jer...asingkan isi durian ngan biji tu,masukkan dalam periuk..tambah santan pastu masak atas dapur dengan api yg perlahan..kalau kurang manis tambah gula..jgn lupa letak garam sikit..utk naikkan rasa lemak...kacau sentiasa atas api tu..sampai pekat...letak la daun pandan ...dah siap tu..boleh la makan ngan pulut atau roti...








Dah bace ke..??jangan la segan2..sila la komen...

4 comments:

zarulfarhana said...

semalam pon bru mkn..
akak..wrna tulisan tue xnmpk sgt nk bc..

Marniey said...

tak pena makan,, huhu :(

~syue~ said...

saya nmpk gmbr je... suka mkn hehe

akak... saya x nmpak la nk baca, kalo wrna tulisan terang, bole saya bca byk lagi.. :)

Kak Sal said...

Tak nampak ekk...err..tulisan kaler ape yg sesuai ngan template akak nie..??

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog