Thursday, 30 June 2011

Apa Tema Baju Raya Korang???


Assalamualaikum peeps...salam satu blogger..Haaa..apa korang gelak2..mesti korang kata kiter ni kemaruk nak raya kan...baru abis je puasa sunat Rejab...Ramadhan pun x muncul lagi..dah sibuk nak raya kann..hishhh..pasal x nak sibuk la kiter dah tak sempat tempah baju raya...huhu..biasanya tiap2 tahun kiter tempah baju raya ikut tema kaler..satu famili..utk raya pertama je la..tapi tahun ni x sempat dah nak tempah..dah terlewat..semua tailor dah x nak amik tempahan...fadan muke kiter tauuu....kene la beli yg dah siap jahit tu...emm..1st time nie x tempah baju..baju anak2 dara kiter x kisah sanad..mesti banyak jual yg cantik2 kan..tapi utk anak teruna tu...baju melayu..risau x sesuai ngan badan dorang..mesti susah nak cari saiz utk si teruna kecik tu...aduii..naper la mama ni lembab bebenor...kan dah x sempat nak menempah...
Ini la gara2 asik pikir raya lambat lagi...ikut kalender memang lambat lagi..tapi persiapan rupanya dah ramai yg buat awal2 kan...Kuih raya pun dah berlambak sample kat pasaran..oder..oder..dan oder jer...skali sok sampai nak raya..terkezut tengok bajet nak bayar kuih raya je dah dekat rm500...


Photobucket







Dah bace ke..??jangan la segan2..sila la komen..


Wednesday, 29 June 2011

Tuesday, 28 June 2011

Missing In Action???



Assalamualaikum...Salam Satu Blogger...

Hati kiter x berapa nak tenang la ari nie...Boleh ke kiter meluahkan kat sini??boleh ker....??

Sebenornya semalaman kiter ngan rakan2 sekerja kiter sedang memikirkan tentang KEHILANGAN..bukan selipar yg hilang tau..nie berkenaan seseorang..Seorang rakan sekerja jugak...entah kemana beliau menghilangkan diri..tiada kabar berita dah masuk 2 minggu..Rakan sekerja kiter tu pompuan tau..dah kawen n ada anak 2...Apa yang membuatkan kehilangannya jadi misteri...???

Kerana...dah la dia hilang secara tiba2...anak2nya jugak turut lesap..pengasuh anak2nya jugak turut tercari2..tak ke sekolah ??kemana ilangnya mereka ini..utk pengetahuan korang rakan kiter nie..bukannya seorang yg bermasaalah..Beliau bukan yang jenis suka ponteng keje sesuka suki jer..tapi..skrg beliau x hadir dah 2 minggu...tanpa apa2 notis...henfon pun off...Terputus hubungan langsung...emm..Beliau nie bukan saja rakan sekerja..malah merangkap jiran setaman kiter...selorong umah kiter...

kiterorg buntu memikirkannya..boss kiteorg dah hantar mail ke HR department..untuk susulan lanjut..

Apa yang kiteorg boleh buat sekarang hanyalah mendoakan keselamatan beliau sekeluarga..semoga Allah

melindungi mereka dari segala bahaya...
Photobucket





Dah bace ke..??jangan la segan2..sila la komen..


Sunday, 26 June 2011

Sekadar Blogwalking saja ke..??


Assalamualaikum..salam satu blogger..Hari nie kiter ade masa nak blogwalking...bukannya selalu sangat kiter blogwalking nie...hanya bila ada kesempatan je la..maklum la kan..kiter nie ada banyak komitmen yg perlu di utamakan..tu la pasalnya kiter berblog ni sekadar hobi..dan mengisi waktu yang terluang..boleh gak kiter jadikan tempat untuk bersembang...



Semasa berblogwalking..ada sesuatu yg kiter tertanya2..ada yg kiter jumpe blogger yg berblogwalking hingga beratus2 blog setiap hari...huii..bagi kiter mcm imposible jer..mungkin bagi sesetengah blogger itu perkara biasa..Kiter nie kalau blogwalking..kiter suka stay kat satu2 blog tu..kalau menarik entrynya maka agak lama la kiter kat situ..kiter suka belek entry2..komen2...apa sajala yg menarik kat blog tu...so macamana la nak sampai beratus2 kan...Nie kiter nak tanya sket...korang blogwalking hanya sekadar say" hai saya berada di sini..follow awak...dan follow saya balik..."begitu sje ke..??emm..ikut la cara masing2 la kan..bagi kiter yg berblog sekadar hobi nie..yg x pernah terpikir pun pasal hala tuju blog kiter nie...rasanya akan teruskan seperti cara kiter la..coz kiter mengharapkan orang ikhlas nak follow kiter kerana suke ngan blog kiter...bukan hanya kerana nak minta balasan untuk di follow semula..dan insyaAllah..kiter pun sebenarnya..sentiasa akan membalas setiap kunjungan tanpa di suruh2..andai ditinggalkan link..


Errr..naper tetiba jer mood membebel kluar lak nie...????hehhee...










Dah bace ke..??jangan la segan2..sila la komen..

Saturday, 25 June 2011

Pulut Durian


Assalamualaikum peeps..salam satu blogger...korang ade bau ape2 tak..???ade tak...???ngeee...kat Kedah sekarang nie dah nak start musim buah-buahan..bermula dengan raja buah...buah durian..masih belum banyak la org jual..baru start luruh kan..kiter ni tinggal dekat dengan area kampung..ada dusun buah2an..langut je nampak buah2 durian tu atas pokok...eee..geram je tengok..kiter ni tinggal kat taman..mana ada ruang nak tanam2 pokok buah2an cam tu kan...takat jambu air ngan pokok mangga tu boleh la..tapi apa susah..sekarang nie banyak benor org menjualnya..kene time dah berlambak2 dalam pasaran sok...huh!tak terbeli...udah muak lak nanti...rege pun mesti murah giler...korang tau..pernah dulu lambakkan durian ni melampau2..sampai ade yg jual rm1 sebiji...haa...tak untung tak pe jangan rugi kata si penjual...Hari nie kiter rasa teringin benor nak makan pulut durian...pegi le beli 5-6 biji..kire kilo lagi...sekilo rm10...



Nie ler rupenya pulut durian yg kiter sediakan petang tadi...Kiter buatkan serawa durian gak..err..serawa nie ada sesetengah tempat panggil pengat ke..??entah ler kiter pun tak tau sangat..nak buatnya senang jer...asingkan isi durian ngan biji tu,masukkan dalam periuk..tambah santan pastu masak atas dapur dengan api yg perlahan..kalau kurang manis tambah gula..jgn lupa letak garam sikit..utk naikkan rasa lemak...kacau sentiasa atas api tu..sampai pekat...letak la daun pandan ...dah siap tu..boleh la makan ngan pulut atau roti...








Dah bace ke..??jangan la segan2..sila la komen...

Wednesday, 22 June 2011

GULAI DAGING DENGAN REBUNG

Assalamualaikum..salam satu blogger..Dah beberapa hari kiter x update blog..kiter sibuk dengan blog baru..blog untuk tempat keje kiter..kalau ada yang sudi nak melawat di persilakan la..ke SINI.Kalau sudi sila la follow..tapi blog tu jarang2 la update..jika ada yg perlu je kiter update..


Melentur buluh biarlah dari rebungnya...Rebung buat gulai ngan daging pun sodap..hehe..Menu kiter ari nie GULAI REBUNG DENGAN DAGING...resepi biasa jer..masakkan org kampung..Rebung nie sedap jugak kalau buat masak lemak cili api dengan udang pun sedap..tu lain kali la kiter masak yer...




GULAI REBUNG & DAGING

Bahan
500 gm rebung jeruk [rebung hutan kecil]
200 gm daging [hiris nipis]
3 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1 s/b kerisik [jika suka]
2 keping asam keping
3 s/b minyak
garam

Bahan Tumis
3 s/b rempah kari daging
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk
2 cm halia ]
1 cm kulit kayu manis
daun kari

Cara
1. Rebung dipotong pendek dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan santan, daging dan rebung dan masakkan sehngga daging lembut.
4. Masukkan garam dan asam keping.
5. Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak
5. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.





Dah bace ke..??jangan la segan2..sila la komen..

Thursday, 16 June 2011

Review Filem KL Gangster

Semalam kiter dah gi tengok filem KL Gangster neh..Dah berapa ari kat pawagam pun masih ramai lagi.Biasanya kalau filem lain working days cam x ramai sangat la org kan..tapi mlm tadik ramai lar..kiter dah memang teruja sangatkan nak tengok..so blasah ajer lar...


Kisah bermula dengan watak Malek(Aaron Aziz)kluar dari penjara,Malek lepak dalam penjara selama 5 tahun akibat dibelot oleh anak tiri King(Rizduan Hashim)King ni ketua gangster la..dulu boss kepada Malek gak..anak tiri dia Shark(Shamsul Yusof).Ada 2 gangster yg berpegaruh,satu lagi Dragon(kiter pun x tau nama pelakon ni)Jai(Adi putra)adalah adek kepada Malek anak buah Dragon ball


Nie ha si Jai..huh!pada kiter memei(memang)menjadi betoi watak Adi putra nie..ada 2 trademark yg dia salu guna dalam dialog..meeemei aar..(memang lah) ngan seremmmnyehhh....hehehe..kira lawak ar kalau dengar..si Jai ni jahat la..dia sanggup buat apa saja demi duit..sanggup belot dengan Dragon dan kerja ngan King..dan jugak sanggup bunuh sedara sendiri pun...Jai juga ada pengikut sendiri la..


Watak Zizan memang kelakar abis lar..gamat pawagam bila kluar je si Abang Long Fadil(Zizan).Fadil nie kira gangster gak..tapi penakut..kawan baek kepada Malek.Selepas kluar dari penjara Malek lepak umah Fadil la.Kalu korang tengok dalam FB ayat biru "Sejak aku korek idung abg long bukit bintang,baek terus resdung dier"haa itu dialog Fadil la...
Nie masa keta Fadil terbakar kerana di bakar oleh geng shark boleh fadil kata aduiiiyaii abis la keta wa jadi BBQ....hahaha..


Malek dah cuci tangan..dah tak nak lain join ngan mana2 kumpulan gangster..tapi Shark asek nak kacau je..shark bimbang Malek kembali kerja ngan King..akan turun la prestasi dia nanti..Macam2 cara si shark ni buat utk memusnahkan Malek..


Citer nie penuh ngan aksi la..Aaron kira ok la bawak watak hero..dengan badannya yg tough tu.Tapi Shamsul kalo x blakon lagi elok kot..haha..macam x sesuai je dia blakon..Adi Putra pun sgt best..Zizan sangat lawak..citer yg penuh aksi..di selit dgn sedikit komedi..jalan cerita yg straight to the point..x de la nak meleleh2 bagai..



Nie antara aksi Aaron ngan Adi Putra..fuhh..kiter tabik spring lahh..
Bagi penggemar filem aksi..atau nak tengok sendiri filem arahan Shamsul Yusof nie pegi la tengok di pawagam sekarang..tiketnya mcm goreng pisang panas...Kiter kasi 4 BINTANG..Semoga Shamsul akan terus mengarahkan filem2 yg best lagi selepas nie..

Monday, 13 June 2011

UDANG TIGA RASA

Salah satu menu tengahari tadi..UDANG TIGA RASA..Sebenarnya kiter masak apa yg ada dalam peti sejuk ajer..dan resepi nie anak2 suka makan..masak saja la kan..Udang nie sedap di makan..tapi hati2 ..kolestrolnya sangat tinggi..Resepinya seperti kat bawah nie yer..



UDANG TIGA RASA

Bahan-bahan:
20 ekor udang harimau
*20 tangkai cili kering (rebus)
*1 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci lengkuas
*1 inci halia
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
Sos cili, sos tomato, sos tiram dan garam secukupnya
1 sdt madu
2 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
Udang dibuang kepala dan dicuci bersih. Kisar bahan yang bertanda *
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi hingga garing dan naik minyak.
Masukkan udang dan gaul sebati hingga udang 1/2 masak.
Masukkan semua jenis sos dan garam secukupnya ikut selera.
Akhir sekali masukkan madu, daun limau purut dan bawang besar yang dipotong bulat.
Boleh dihidang dengan nasi atau roti.


Sunday, 12 June 2011

Taiping With LOve

Assalamualaikum..salam satu blogger..2-3 ari x hapdet kan..kiter fening kefala la 3 ari neh..aduii..siap ngan uwekk lagi tu.. mengandung kot  haishhh..tutup kilang dah...dah ready nak relex2 nie..doktor kata urat tengkuk ada masaalah..kiter makan ubat pun dok macam tu la jugak...dah la terMC sehari ari jumaat kelmarin...jangan la melarat sakit nie kan..semoga sembuh jugak nanti...
Apa yg kiter nak story kat entry kali ni bukan pasal sakit kepala yer...ceehh..macam ler korang kesah kan apa yg kiter nak story..kihkihkih..perasan bagus je kan..Sebenornya selepas kiter ngan family gi penang aritu kiteorg terus je balik kampung halaman kiter yg terindah tu..Taiping With Love la...tempat kiter dilahir dan di besarkan..Kali ni kiter balik kejab jer..takde yg special pun nak tempek kat entry..balik gi shopping2...waaa..asek shopping jer kan..gi penang pun shopping..balik kg pun shopping..huh! giler shopping sungguh..lantak..Petang tu hujan la..nak jenjalan pun x best..kiteorg ronda2 kat taman tasik..sapa yg rasa dalam hati ada taman tu molek sangat la melepak sambil naik itik kat dalam tasik tu...hehe..ehh..kiter perasan itik2 tu dah bertambah banyak tau..baru2 lagi..lupa lak nak amik gambo..lain kali la yer..Lepas ronda seround kiter singgah makan laksa ngan yong tau foo dekat area taman tasik tu jugak la...Gerai yg dekat tempat parking keta tu..haa..tang ni sempat lak kiter ambik gambo..hehe..layannnnn...


Laksa nie best tau..pekat jer kuahnya...rasa masam masin nya complete..


Nie Yong tau foo...sedap sosnya....

Wednesday, 8 June 2011

Teluk Tempoyak

Assalamualaikum..salam satu blogger..Hari nie login blog tengok dashboard baru la..bila start nie??semalam ke..??coz semalam kiter x online pun..Entry ari nie nak citer pasal semalam la..hehe..semalam kan..kiter gi shopping moping ngan family kat Penang..dekat je..bajet cuti skola yg ciput...Penang pun over sea tau...hahaha...Asalnya nak bawak anak2 pegi naik Bukit Bendera.Nak naik keretapi yg baru tu la..sampai je kiter kat Bukit Bendera tu x dapat naik lak..tempat tu di tutup sementara..ada penyelengaraan secara tiba2..paginya buka..dan dah ramai pengunjung yg dapat naik ke atas..tapi selepas hujan jer ada masaalah lak train tu..so x ade rezeki la kiterorg nak naik atas kan..emmm..tah bila la lagi kami akan berkesempatan utk kesana..ye la kan..bila dah start sekolah je sibuk je la..cuti ujung tahun lak dah ada rancangan lain..Dah x dapat naik tu kiteorg terus pegi shopping ajer la..pegi Queensbay,shopping kat situ..Selepas abis shopping pegi makan ikan bakar kat Teluk Tempoyak..emm..dah lama kiterorg x datang Teluk Tempoyak ni tau...ada la dalam 10 tahun...huhuhu..lama kan..??dah banyak berubah la tempat tu...Restoran ikan bakar tu pun dah berubah tempat.Oleh kerana kiterorg dah makan petang kat Queensbay..jadinya x lapar la mlm tu kan..oder sikit2 je la..nak makan ikan bakarnya je..
Nie ikan jenahak bakar.....best jugak la..tapi yg kiter mkn nie terlebih bakar 
kot...kering sgt lah..

Air asam cicah ikan dia nie sedap lah....rasa semua complete..


Siput apa tah nie..macam lala gak..tapi kulit keras..





Monday, 6 June 2011

IMPIAN KU





Ini la impian kiter..teringin sangat nak memilikinya..weee..tah bila dapat kan..NK-D5100.
InsyaAllah kalau ade rezeki dapat juga ia menjadi milik kiter satu hari nanti...atau..ade org nak hadiahkan ker???hehehe..cik hubby...baca la nie...baca laaaaaa.......waaaaa....macam memaksa jer bunyi...kehkehkeh...

UDANG MASAK LEMAK CILI API CAMPUR REBUNG

Lagi satu menu hari nie..Udang masak lemak cili api campur rebung...emm..Rebung madu yg ada dalam peti sejuk kiter tu dah lama tak masak..kebetulan ada udang nie kiter pun masak la dengan udang nie..berlemak lagi la menu ari nie yer..aduii..kolestrol!! hahaha..alaaa..jgn makan lebih2 kan...sikit2 x pe...




UDANG MASAK LEMAK CILI API DENGAN REBUNG


Bahan-bahan:
500gm udang sederhana besar
500gm Rebung (boleh kurangkan kalau x suka banyak)
10 ulas Cili api (ditumbuk lumat)
3 biji bawang merah (ditumbuk lumat)
2 batang serai di titik
Perahan Santan dr satu biji kelapa
1/2 inci kunyit hidup ditumbuk lumat bersama cili api
Garam secukup rasa


Cara-cara
Cuci udang mengikut kesukaan,Toskan..
Cucikan rebung, toskan. kemudian letakkan di dalam periuk.
Letakkan cili api yg telah ditumbuk lumat bersama kunyit,bawang tadi rebus bersama santan cair.
Masakkan bahan bahan tadi dengan api yang sederhana supaya tidak pecah minyak, kacau selalu.
Bila sudah mendidih, masukkan udang. Masak hingga udang tadi masak.Masukkan santan pekat masak sekejab sehingga sekali didih.. Tetapi jgn terlalu lama.
Rasakan garam. Hidangkan ketika panas2.....berasap bila makan weh




KETAM MASAK SOS BAWANG PUTIH


Ketam stock last nie..yg beli kat pasar bisik aritu..hehe..Sebenornya kiter dah tak reti nak masak apa ngan ketam nie kan..dok mencari2 resepi...terjumpa la resepi KETAM MASAK SOS BAWANG PUTIH nie kat My Resepi dan kiter pun ingin nak mencubanya..pastu dapat lagi satu resepi dari Kapah macam menarik jugak..tapi dah kehabisan ketam..takpe..nantikan kiter ada plan nak pegi sendiri ke pasar bisik tu..kiter borong lagik ketam n try resepi Kapah lak...Ok ari nie mai kiter menjamu selera dengan ketam masak sos bawang putih nie ya..Kiter tempek resepinya kat sini ..


KETAM MASAK SOS BAWANG PUTIH


Bahan-bahan 
ketam 6ekor
bawang besar 2 biji
cabai besar 2batang
telur 2biji
sos bawang putih sebotol
daun limau purut
serai 2batang
garam (secukup rasa)
gula(secukup rasa)
santan kelapa


Cara-cara
Rebus ketam sehingga keluar airnya.
Kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.
Masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat,serai,daun lumau purut,(tunggu sehingga agak mendidih).
Kemudian masukkan ketam kedalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa(biarkan selama 2 minit).
Masukkan telur ayam dan biarkan selama 10saat dan kacau








Saturday, 4 June 2011

KETAM MASAK LEMAK CILI API



Semalam cik hubby kiter pegi pasar bisik kat Kuala Muda Penaga nun..tau tak pasar bisik tu cemana??emm..tak tau ekss..takpa lain kali kalau kiter ada kesempatan pegi sana kita snap apa yg patut yer..N3 kali nie kiter nak cerita pasal masak je..cik hubby beli ketam n udang besar2 kat pasar bisik tu..semalam kiter x sempat nak masak..coz kiter keje mlm..nak relex n masak yg simple2 jer..Ari ni baru kiter masak ketam tu..buat masak lemak cili api ajer la..korang dah biasakan ngan menu tu..sebenornya kiter x pandai pun nak masak resepi lain..selalunya kalau kiter masak ketam nie kiter rebus,masak lemak cili api ngan masak berempah ajer la..nanti kalau ada resepi lain yg mudah2 kiter nak try la..

KETAM MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahan :
2 ekor ketam 
santan rm1
nenas separuh(kalau suka boleh letak lebih
5 biji cili padi
sebatang serai
2 keping asam gelugur
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
daun kunyit
kunyit(ada kunyit hidup lagi best)
air
Cara-cara:
siang ketam dan cuci bersih,ketepikan
tumbuk/blender bawang besar,bawang putih dan cili padi dan serai
masukkan bahan2 yg di blender kedalam periuk bersama ketam..masak diatas api sehingga mendidih..
kemudian masukkan nenas yg telah dipotong kecil(ikut suka nak macamana)
bila nenas dah keluarkan air sikit,masukkan santan cair,air kunyit,asam gelugur,daun kunyit 
biarkan mendidih sekejab masukkan santan pekat sedikit garam dan tutup api...siap untuk dihidang 


Wednesday, 1 June 2011

NUR KASIH

Semalam kiter dah pegi menonton citer NUR KASIH bersama 2 anak dara kiter..huhu..awal2 citer kiter dah nangis..memang ler kiter nie jenis yg sensitif benor..pantang citer sedih sket..nak nangeh je keje...aduhh..ape laa..emm..kalau ada org kata tak sedih langsung kiter tak kesah la kan...pada kiter memang sedih lah..sampai anak dara kiter yg 2 org tu pun nangis..selalunya dorang payah nak nangis2 tengok citer nie..dorang asek gelakkan kiter ajer..haa..kali nie hambekk kauu...nangis jugak akhirnya..pastu sebok lak tanya ade bawak bedak ke tak...huhuhu..nak cover ler tuu...
Citer Nur Kasih ni mcm yg kiter semua tau la..kesinambungan dari kesah cinta Adam pada Nur Amina..dan pengorbanan Aidil pada adiknya Adam..Banyak teknik imbas kembali yg digunakan dalam movie nie..terutama semasa keretapi meletup kat tengah padang pasir tu..buat aku terkejut sampai terkentut...huhu..suspen pun ade..masa Adam hilang di Jordan..ilang ketika ribut di padang pasir..ketika itu Adam sedang mencari cincin Nur Amina yg tercicir ketika letupan keretapi..Aidil datang menemai Nur Amina mencari Adam..akhirnya dapat jua mereka bertemu dengan Adam..tetapi Adam pada ketika itu sakit..


...err..pegi la korang tengok di panggung yer..kiter nak citer banyak x reti...hahaha..jangan maraaa...karang kiter jual...kiter kasi 4 bintang la..kiter suka citer nie..banyak nilai2 murni dalam Islam yg di ketengahkan..pakai pakaian putih2 tu..sejuk je mata memandang...dan scene dalam citer nie sungguh menarik...


nie je gambo sendiri..hehe..yg lain2 kat bwh nie gambo ihsan cik google...




 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog