Saturday, 4 June 2011

KETAM MASAK LEMAK CILI API



Semalam cik hubby kiter pegi pasar bisik kat Kuala Muda Penaga nun..tau tak pasar bisik tu cemana??emm..tak tau ekss..takpa lain kali kalau kiter ada kesempatan pegi sana kita snap apa yg patut yer..N3 kali nie kiter nak cerita pasal masak je..cik hubby beli ketam n udang besar2 kat pasar bisik tu..semalam kiter x sempat nak masak..coz kiter keje mlm..nak relex n masak yg simple2 jer..Ari ni baru kiter masak ketam tu..buat masak lemak cili api ajer la..korang dah biasakan ngan menu tu..sebenornya kiter x pandai pun nak masak resepi lain..selalunya kalau kiter masak ketam nie kiter rebus,masak lemak cili api ngan masak berempah ajer la..nanti kalau ada resepi lain yg mudah2 kiter nak try la..

KETAM MASAK LEMAK CILI API

Bahan-bahan :
2 ekor ketam 
santan rm1
nenas separuh(kalau suka boleh letak lebih
5 biji cili padi
sebatang serai
2 keping asam gelugur
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih
daun kunyit
kunyit(ada kunyit hidup lagi best)
air
Cara-cara:
siang ketam dan cuci bersih,ketepikan
tumbuk/blender bawang besar,bawang putih dan cili padi dan serai
masukkan bahan2 yg di blender kedalam periuk bersama ketam..masak diatas api sehingga mendidih..
kemudian masukkan nenas yg telah dipotong kecil(ikut suka nak macamana)
bila nenas dah keluarkan air sikit,masukkan santan cair,air kunyit,asam gelugur,daun kunyit 
biarkan mendidih sekejab masukkan santan pekat sedikit garam dan tutup api...siap untuk dihidang 


7 comments:

kpah k-poh said...

sal..ketam masak sos sedap jugak...

Kak Sal said...

Ye ke kapah...bg la resepi..kak sal nak try....

kpah k-poh said...

tak susah..ketam tu goreng berkunyit dulu..pastu buat sos tu..potong bawang besar dan bwg putih.halia. Panas kan minyak..masukkan bawang2 dan halia yg di potong halus..masukkan cili kering yg di mesin..sikit jer..kemudian masukkan sos cili dan sos tomato..( 2 sos cili..1 sos tomato..anggaran)..last masukkan ketam..garam dan gula..golek2..dah boleh angkat..kalau suka..buh air asam jawa sikit..tu jer..

Mohamadazhan hjDesa said...

sedap tu..hehe. kena belajar masak juga pasni..

datang follow ke sni =)

syiela said...

sedapnya ketam kak sal ni... nti nk try la :)

Kak Sal said...

kapah nanti kiter nak try resepi yg kapah kasi nie pulak..ari nie kiter ada masak ketam masak sos gak..tapi ni resepi thailand..ok jugak la rasanya..jab lagi kiter kluarkan entry tu ya...

muhammad azhan..belajar jgn x belajar..hehe..

syiela..ketam memang la sedap..tapi x elok amalkan selalu kan...

Little Puteri said...

salam... minta resepi yer :)
http://littleputeri.blogspot.com/

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog