Thursday, 20 October 2011

Nasi Ayam Dan Pemangang Ajaib

Salam satu blogger...


Entry kali nie kiter nak bercerita tentang satu alat dapur yg baru kiter beli...hehehe..jangan ada yg kata kiter nak promote yea..kiter bukan penjual alat nie..kiter cuma nak cerita senangnya kiter bakar ayam guna alat nie...emm...alat ape yea..???






Ini la alat yg kiter maksudkan...namanya "Pemangang Ajaib" keluaran syarikat menang..Harga yg kiter beli Rm129..Memang agak mudah menggunakan pemangang nie..masukkan bahan yg nak di masak/bakar atau stim..lepas tu letak je atas dapur gas..boleh balik2kan..utk masak keseluruhan...


Menu pertama yg kiter cuma masak menggunakan pemanggang nie ialah Nasi Ayam..utk nasinya macam biasa la kiter gunakan periuk elektrik..tapi utk ayamnya kiter gunakan pemanggang nie la..muat2 utk seekor ayam sederhana besar...


Nie la rupanya ayam yg kiter panggang dalam alat pemangang ajaib nie...yg hitam2 tu bukan hanggit hokay...itu adalah kicap pekat manis yg kiter buat perap ayam tu....x payah letak minyak..coz alat nie non stick..panggang je terus...emm..harum je baunya...rasanya pun sedap..lembut je isi ayam tu...


Taraaaa..rupa nasi ayam yg saya masak...hahaha..ok la kan..bahan2 x cukup pun..saja nak try alat tu sebenarnya...so buat je simple2...tapi sedap tauu...Pada yg bekenan nak beli alat pemangang ajaib ni boleh la beli dari online ke..atau cari la agen syarikat menang yg berdekatan dengan anda...
Dan pada yg nak resepi Nasi ayam ringkas kiter nie..boleh je kiter kongsikan kat sini..resepi ni pun kiter amik dari MYR..


Nasi Ayam
sumber:My Resepi


Bahan-bahan ( 6 org mkn kot.. )


1 Ekor ayam-belah 4, bersih n tos
bahan utk perap ayam
-4 sudu besar sos cili
-3 sudu besar kicap manis
-2 ulas garlic-tumbuk halus
-garam n gula-perasakan-elok manis skit
bahan utk sup
-2 ulas bwg putih, ketuk
-1 btg serai-ketuk
-1 inci halia-ketuk
-1 sup bunjut
Bahan utk cili
- 3 bijik tomato masak
-3 ulas bwg putih
-3 biji cili merah
-4 biji cili api-nk pedas ltk lebih
-cuka makan skit-agak-agak blh blend bhn utk cili
-garam n gula,-sesuaikan
Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara


1.pas bersih ayam, rebus ayam dalam air yg byk(sebab air ni nanti blh bt sup, dan masak nasi. masuk bwg putih, serai yang diketuk, masuk skit garam.


2.rebus ayam - agak dah masak terus angkat. Ambik air rebusan lebih tadi anggaran 4 cawan untuk masak nasi.yang lebih biar dalam periuk, tambah serai dan sup bunjut. perasakan-nah! sup dah siap(biar mereneh sekejap)


3.k, utk nasi plak.. basuh beras, masuk dalam rice cooker, masuk air rebusan ayam, halia skit, serbuk kunyit( skiiit je..) tumis (dlm kuali) dengan marjerin 1 ulas bwg putih n bwg merah (mayang halus) masuk sekali. on je rice cooker, nasi pun dh siap..oops lupa plak,msk daun pandan yg disimpul skali,baru nasi ni wangi..


4.perap ayam yang direbus tadi ngan kicap manis, sos cili, bawang putih, -perasakan ngan garam dan gula-tp biar manis skit-baru best..perap je dalam 1/2 jam.make sure guna penyepit n sudu,jgn guna tangan k..sbb bahan perap ayam ni kita leh buat sos kicapnya..


5.utk cili plak- blend suma bahan utk cili tadi-perasakan ngan garam n gula, cili pun dah siap..
dah agak 1/2 jam. goreng ayam, angkat, ketuk skit dan potong kecil-kecil 


6.utk sos kicap plak-ambik bahan perapan ayam tadi, tapis n tambah kicap jika perlu. perasakan.
bleh makan ngan timun, salad dan tomato hiris. senang je kan.. rasa pun lain dari yang lain.. try la klau x pecaya..


Photobucket

2 comments:

FazMelati said...

Salam :)

baru singgah blog kak sal, lagi kak sal masak apa guna pemangang ni, saya nak beli tapi kene explore betul2 takut tak bebaloi jea,.. thanx kak sal!

Errah said...

sedap nampak nasi ayam tu

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog