Sunday, 11 November 2012

Shopping Di Wang Kelian

Salam satu blogger...

Pernah tahu tentang Wang Kelian..??haa..sebenarnya kiter tahu tempat nie lama dah..biasanya rombongan2 cik kiah di kampung kerap la pegi sini shopping2..tapi kite x pernah sekali pun jejakkan kaki ke sana..Entah cemana baru2 nie kawan2 sekerja nak buat rombongan berbayar ke Wang Kelian nie dengan sebiji bus..kiter pada awalnya x terasa pun nak ikut..pasal kene bajetkan..nak pegi KL kenduri anak sedara pun hampir2 dekat dengan tarikh pegi Wang Kelian tu jugak..selang seminggu ja..Tujuan kawan2 nak shopping kat Wang Kelian nie ialah nak beli motor control yg bateri boleh charge tu..mcm yg kat shopping complex 10min Rm5 tu...itu la tujuan mereka..katanya murah la di sana..jenuh penuh la bus nanti kan...

Kiter sendiri pun x pasti cemana kiter dan best fren kiter tu bleh terjebak join rombongan tu..tau2 je kiter dah siap bayar tambang..hehehe..dah la peginya selepas balik dari keje malam..terus mandi2 kat tempat keje dan naik bus ke sana..ishh..first time nak buat camnie nie..Apa yg membuatkan kiter x nak join masa awal tu bukan sekadar nak bajet jer..tapi dengar cerita jalan nak kesana tu mencabar sgt..tu yg buat kiter bimbang..karang teruwekk dalam bus..malu bosa eden....

Tapi bila dah ready nak pegi tu kiter dah siapkan bekal ubat uwek..makan ubat siap2 kan..mudah jer..lagi pun lepas keje malam..sure lena je..x sedar apa dah..Memang betul pun..sepanjang perjalanan memang kiter membuta jer..x sedar dah..jalan mencabar ke haper..tanya kat best fren katanya biasa je jalan..memang macam spring pun..tapi jalan lebar..teruk lagi jalan nak Cameron Highlands...kiranya Wang Kelian nie memberi satu pengalaman baru la bagi kiter...dulu kiter hanya pernah pergi Padang Besar jer..untuk pengetahuan korang..Wang Kelian nie ialah pekan kecil yg berada di hujung negeri Perlis bersempadan dengan Wang Prachan Thailand.Apa yg specialnya tentang Wang Kelian nie adalah setiap hari Sabtu Dan Ahad ada pasar..mcm pasar malam..di sepanjang jalan yg berkilo2 meter dari Wang Kelian sehingga ke Thailand..2 hari tu org Malaysia di benarkan masuk ke sempadan tanpa perlu passport atau border pass..tapi jangan la pegi sampai kluar dari pasar tu pulak..nahas karang..

Apa yg ada jual di pasar tu..??haa..jom kiter layan gambar2 yer..1st time pegi..so jakun sket la..tu yg snap banyak gamba barang2 jualan je..x de gamba org possing2 tau...hahaha...



     Nie masa baru sampai..suruh best fren tolong possing kat sign board tu..saja nak tunjuk Satun tu je...


Nampak x di depan best fren tu..?Itu adalah border antara Malaysia/Thailand..bleh masuk pi mai pi mai camtu je bila hujung minggu...


Kalau nak ke toilet hanya ada kat sini saja..surau pun ada..jadi sebelum ke seberang sana sila la lepaskan hajat anda kat sini yer..nak berjalan berkilo2 meter lagi tu..karang nak terkucil dah tak ada tandas..


Dah sampai di seberang sana..banyak motor2 parking di situ kan..mereka org Thailand yang menyediakan perkhidmatan memboceng motor untuk ke parking kereta atau bus dari Thailand..macam teksi la lebih kurang..biasanya ramai yng sewa la..pasal arah nak ke Malaysia mendaki bukit..jenuh la penat kalau bawa banyak barang..masa nak pegi best je la..menurun bukit..x la terasa..

 Sama macam Padang Besar jugak la..jualan jajan mcm nie pun ada kat Padang Besar..tapi kat Wang Kelian ni harga murah lagi la..Tapi kene pilih2 jugak..pasal kebanyakannya made in Thailand..ada la cap halal dari Jabatan Agama Islam Thailand...

 Jualan makanan macam nie kiter pernah tengok masa pegi Hatyai dulu..nak beli pun risau..nampak terdedah sangat..dah la jual tepi jalan..tak tudung pun makanan tu...

Antara jajan yg ada di jual..

 Bakul2 nie banyak ada di jual..boleh tawar menawar sehingga harga lantai..hahaha..memang dorang akan letak harga tinggi sket..pandai2 la korang tawar menawar..

 Raga yg paling besar nie best fren kiter beli Rm12 jer....murah kan..

 Tikar2 gini pun banyak ade..kiter lupa lak harga...

Dulu2 masa kecik memang selalu nampak raga camnie..nie nampak ada byk di jual di sini lak...org kampung panggil raga lidi kelapa nie..yg sebelah tu rotan la..

 Nie lesung tumbuk nak buat somtam..ada lagi beesarr punya..kiter lupa nak snap..

 Bekas makanan ni pun murah2..tapi kiter x pasti kualiti ok ke tak...

 Barang2 dapur macam periuk,kuali,kawah dan sebagainya tu kat sini agak murah dan berkualiti..

Pinggan mangkuk pun ade tapi x banyak pilihan..dan kalau nak brand corelle,vantage,vision dan sebagainya tu x ade kat sini yer...

 Kiter beli bantal tu sebiji..Rm10 je..dan kasut croc Thailand tu sepasang..kasut tu Rm15 je...

 Nie kasut Croc yg kiter beli..

Teddy Bear tu pun kiter beli sekor..besar sungguh..Rm60 je..yg nie anak perempuan kiter yg kirim..bear nie lagi besar dari anak kiter..hanya kerana nak bawak menatang nie la kiter dah x leh nak shopping mende lain..huhuhu...

 Basikal pixie pun ade..

 Ohsem kan motor nie..pakai minyak ke bateri kiter pun lupa nak tanya..

 Nie la kereta yg kiter maksudkan di awal tadi..Rm290 je..

 Banyak pilihan...

 Basikal untuk kanak2 kecik pun ade gak..

 Lawakan motor nie..tapi Encik suami dah pesan..tak mau beli motor nie..pasal nanti bukan Muhammad Hazim yg naik..abang2 dia yg pulun..sekejab le bleh rosak..larat ke nak larang..

 Yang nie kiut untuk budak perempuan kan..emm...

 Kereta control memang banyak la kat sini..mcm2 adaa...

 Skate board pun ada banyak di jual..

 Ikan bilis kat sini murah2 dan fresh..

Pada yg suka camping tu kalau nak beli buaian ada macam2 pattern kat sini pilih je..


Habis dah tayangan gamba..itu saja yg sempat kiter snap sebelum tangan kiter dah penuh ngan barang dan sebelum kiter mendokong teddy bear yg besar tu..kalau nak tau apa lagi yg ada..pegi la ke Wang Kelian setiap hari sabtu dan ahad..

Selepas selesai shopping di Wang Kelian dan wang pun hanpir clear rombongan cik kiah singgah pulak di Padang Besar untuk perabih saki baki duit yg ade..kiter dah x de nak snap2 gamba di sini..dah penat dan pening duit dah abih..ok la bye..



Photobucket

2 comments:

yana halim said...

belum penah sampai sini lagi. Mcm best je.

Lyna mohd nadjib said...

Keta tu kak dpt harga rm150. Sebab tekujut... terus angkut 2 bijik...Tp p bli hari isnin... hihi...

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog