Sunday, 11 March 2012

Rombongan Cik Kiah Ke Hatyai~Songkla Day 1

Salam satu blogger...

Dah seminggu berlalu rombongan cik kiah kiter ke Hatyai...ngeh ngeh ngeh...Alhamdulillah dah selamat pulang..
Rombongan 2ari 1 malam je..sangat memenatkan la..banyak tempat x sempat nak pegi..cuma dapat pegi yg  destinasi wajib jer la..Hatyai nie tempat shopping dan tempat makan2 rupanya..so lain kali kalau nak repeat datang sini kene spend masa n money byk2...tapi pada kiter..nak bershopping kat sini x de apa sgt pun..semua barangan siam yg mcm kat Kelantan dan Padang Besar tu gak..cumanya kat sini harga lebih murah dan lebih banyak pilihan la..barangan kulit seperti kasut dan beg2 tu berlambak2..dah mcm kilang kiter tengok..nak beli barangan kulit yang ori tu kene la hati2 yea...karang terpegang atau terbeli kulit si Bab* lak...hohoho...bahaya betul..kalau bawak anak2 tu elok perati la..jangan tangan dorang dok meraba merata masa kat kedai barangan kulit nie...

Kiterorg sampai ke Thailand nie dalam pukul 11am waktu Malaysia..waktu Thailand dalam pukul 10am..lewat sejam yer..lama gak la urusan kat sempadan tu..boring menunggu...Dah sampai tu ikut tourist guide aje la..kat negara siam nie kalau rombongan dari negara luar datang ngan bus di wajibkan ada tourist guide dari negara dorang..kalau x de..boleh kene saman..elok jugak la ade kan..dapat la dia bantu kiter masa kat sana..rakyat sana x pandai sgt bertutur dalam bahasa Inggeris kan..jenuh gak la nak berbahasa isyarat tu..sedangkan reseption hotel tu pun x tau berbahasa Inggeris..huhu..mujur ada anie nie kan...

                   Nie la bus yg kiteorg naik...

Dah sampai semua pun pakat lapar..ye la kan..makan masa berhenti subuh tadi je kat RnR Gurun...Tourist Guide *namanya Anie* bawak la kiteorg gi makan kat Restoran Sami Kitchen..dekat dengan masjid songkla tu..kiter pun x perasan kat mana sebetulnya tempat nie kan..makan kat sini sangat la sedap..tapi seciput je..rm14 seorang...*oh yea..matawang Baht kiteorg dah tuka siap2 masa kat Malaysia*

          Nie la menu lunch kiteorg..share 8-9 org...huhuhu..mujur kenyang gak..tomyam dan ikan siakap masam manis tu sangat la sedap....


                 Dah kenyang baru la leh possing2 kat luar restoran tu..

Tutup ari isnin minggu ke3 rupanya..emm..ce perati perkataan Isnin tu..hahaha..

Dah abis makan Anie bawak kiteorg pegi ke Pantai Samila di Songkla...cantik pantai nie..tapi kiteorg x lama kat sini..ujan dah turun...

   apa tulis tu ek...hehe..Pantai Samila gamaknya...lupa nak tanya Anie..


 Ada seorg/ekor duyung kat sini..(batu) sejarahnya terbinanya batu duyung nie..menurut kata anie ialah kerana dulu2 ada seekor duyung selalu singgah di pantai samila nie..untuk menunggu kekasihnya...

                          Sempat gak bergambar sekeluarga...


Kat sini ada banyak souvenir yg di jual..kiter sempat beli 3 je fridge magnet..x sempat..ujan lebat dah turun...
berlarian kiter naik semula atas bus...

Kemudian Anie bawak kiteorg pegi shopping kat Nora Plaza..emm..kat sini banyak la ada jual barangan kulit yang ori..mahal2 barang kat sini..souvenir pun mahal2 gak..yang sama mcm kiter beli kat Pantai Samila tadi pun ade jual kat sini..tapi harga lebih mahal..mungkin pasal tempat nie dlm bangunan dan ada aircond kot..kiter x beli apa2 pun kat sini..cuma cuci mata jer..dan snap2 gamba...

                                    Lawakan semua beg2 nie....

                                    Perhiasan gajah..

                               Kipas perhiasan...

                                 Keychain..

                                 Coin Purse...

                                  Coin purse gak..

                                Nie beg nak pegi jamuan...






Selepas puas cuci mata..kiteorg pegi kilang memproses biji gajus adanya...Kat sini ade jual mcm2 barangan kering..kiter beli banyak makanan kering kat sini..termasuk paste tomyam...

                                       Nie la kilangnya...

Jam pun dah hampir pukul 5pm camtu kot..kiteorg terus shoot ke Pasar Terapung..*Floating Market*
emm..best la kat sini..banyak ade jual makanan2 tradisi Thailand...Pasar nie buka dari pukul 4pm-9pm..setiap hari Jumaat hingga Ahad..jadi kalau nak datang pasar nie kene datang ujung minggu je la..specialnya pasar nie ialah peniaga menjual makanan dari atas sampan..ade gak la jual pakaian..tapi kat atas darat la..anjing lak bersepah2 kat sini...lemas kiter tgk..kalau kat Malaysia sure dah kene tembak...

                                 Dah sampai Floating Market

                                    Nie gerai2 yg kat bahagian luar..

                Tah apa nama manisan nie x tau la..kiter cakap pun dorang x paham..mcm itik ngan ayam je...

                           Nampak je cantik..tapi rasanya uwekkk...!!x sedap...

                                 Telur puyuh..

                                  Pandangan dari atas jambatan..


          Nie bekas minuman dan Ais Krim..dorang letak dalam bekas nie..kiranya beli ngan bekas2 nie la..

       Bahan2 untuk penambah perasa kalau kurang rasa...huhu..cool kan...

                Cantik bekas sampan nie....

     Cara nak beli..dorang letak dalam bakul hulurkan pada kita...then kita letak duit dalam bakul tu semula...

                                              Tong tempat nak menampah ais batu..








Kat sini more to jual mende makan la..jangan risau..ramai penjual muslim kat sini..kat sign board belakang sampan dorang ade tulis halal..tapi harus hati2..ade gak yg non muslim...nak beli tu ushar2 la sign boardnya dulu...makanan kat sini nampak sedap dan pelik2...harus rasa nak mencuba semuanya...hehe

Then terus balik ke Hatyai la..nak check in..kat Regency Hotel..malamnya agenda sendiri2 la..kiter sekeluarga dah sangat2 penat..macam x larat je nak kluar..tapi nak gak tengok suasana malam kat sini kan..Regency Hotel nie tengah2 pekan adenya..so berlambak la shopping2 kompleks..dan selepas pukul 9pm lak bermula la pasar malam di kaki2 lima kedai..dan di bahu2 jalan..Anie kata pasar malam dorang buka sampai pukul 3am...huhu..kalau rasa lapar tengah malam..leh bangun cari makan kat sini..restoran2 halal pun banyak kat sini..kat pasar malam tu pun ramai peniaga2 muslim..pandai2 le pilih k..jangan lupa try pulut mangga kat sini..fuhh!! Mabeles...!!!Makanan2 bergoreng pun banyak..

       Bilik di Regency Hotel..x best hotel nie..kalau ada sapa2 yg nak menginap kat sini sila lupakan saja la..bilik nampak cantik tapi mcm haunted je..gelap sana sini..siling pun berlumut..bilik air pun pecah2...huhuhu...*pic dari hehehe..angry bird*

               Tv siaran siam berlambak..x dan tgk..layan bantal je....fenat...

                           Suasana malam di Bandar Hatyai...

            Udang goreng..yummy!Yang besar tu Rm30..dan yg kecil rm10..

                Buah Kundang....emm..besar2 kan..sedap sgt..manis dan rapuh...

                               Nie pulut mangga,durian dan ayam....

                       Puluit mangga...fuhhh!!Mabelesss....org Kedah kata Bercandu...

Kiter sekeluarga x makan pun kat restoran situ..just beli kat pasar malam tu..tapau masuk bilik..makan2 pastu kiter minta reception panggil tukang urut masuk bilik..kat sini bersepah kedai2 urut..2 jam rm35 je..murah dan puas hati sgt2..panggil masuk dalam bilik pun sama je harganya..oleh kerana kiter letih sgt..tu yang panggil masuk urut kat dlm bilik je...Urut sampai terlena tau...hahaha..Okey la..tamat sudah story utk day 1..panjang jugak kan...?? hehe..ade jugak yg kiter skip2 tu...dasar pemalas!!
Kalau masih ade sisa2 kerajinan..akan kiter sambung story day 2 jab lagik....ahaks!

*Thanks to mrs Norashikin Ideris..kiter cilok pic dia..especially pic Regency Hotel dan Puluit Mangga*


Photobucket

2 comments:

yana halim said...

best le kak sal...x pernah sampai sini lagi. bila tahun le nak sampai x tahulah...huhu

Kak Sal said...

pegi hatyai nie best tang makan2 la yana..sedap2 sangat..tomyam ngan pulut mangga/durian buat kite terkenang2 nak pegi lagi...shopping pun best la..tapi kene pandai bargain harga yea..tawar sampai 50/70% pun x pa..kalau ada rezeki dapat la..

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog