Saturday, 6 April 2013

MELTY HERSHEY

Salam satu blogger...


Macam x caya je kiter update blog hari nie...heheheh..jangan tanya lah kenapa lama x update kan...penyakit M menghapdet memang selalu ada..sebenarnya banyak jugak idea entry yg nak kiter ceritakan..tapi MALAS tu yg menghalang...ngeee..boleh x kata mcm tu...???

Kali ini pun kita x mau nak celoteh panjang2..cuma nak post resepi Melty Hershey atas permintaan kawan2 kiter...smlm kiter ada buat Melty Hershey tapi lama sgt kluarkan dari peti sejuk nampak x cantik..mcm nak cair je hiasan atas tu..so gamba smlm x boleh pakai lah..yg kiter post kat sini adalah gamba lama....





Ini lah rupanya melty hershey tu..resepi melty hershey nie kiter dapat dari Noraslinda Bugal..kwn dari FB..



mELTY HERSHEY'S CHOCOLATE

BAHAN-BAHAN
BAHAN A
250 ml UHT whipping krim(saya guna brand Anchor)
250 gram cream cheese
200 ml susu pekat manis(kurangkan kalau tak suka manis)
BAHAN B
Syrup coklat jenama Hershey's(nak guna yg perisa strawberi pun boleh/nutella/apa2 jenis filling)
Biskut marie/biskut oreo
BAHAN HIASAN
Gula-gula M&M's,coklat chips,kekacang,cheddar cheese(disagat/parut)

CARA MEMBUATNYA
Satukan semua BAHAN A,pukul sehingga pekat dan tidak berketul
CARA MELAPIS
Ambil bekas dan cedok 1 senduk adunan cheese dan tuang ke dalam bekas
Susun/patah2kan biskut marie/oreo
Picit syrup Hershey's dan ratakan
Tabur coklat chips
Ulang step2 di atas sehingga habis
Lapisan atas sekali,tuang adunan cheese dan picit syrup Hershey's
Tabur BAHAN HIASAN mengikut kreativiti
Sejukkan beberapa jam sebelum dihidang



Pada kawan2 yg tak tahu cemana rupa syrup Hershey tu ...




Ini lah syrup coklat Hershey...kalau nak guna perisa strawberry pun boleh..tp mcm semalam kiter buat kiter letak strawberry paste je..pasal dah sedia ada dalam peti sejuk kiter tu..rasanya ada masam2 manis sket..sedap sgt...try la yer...





Photobucket

3 comments:

nabila zaremi said...

Salam..
nampak sedap...colourful lagi...tp sy tak boleh makan manis..sayangnya...

jemputlah ke blog saya yang baru nak bertatih nie...

http://ryunabiela.blogspot.com/

aZZa fyZZa said...

Salam sis..bole x nak tau..cream cheese guna yg mane ye?

aZZa fyZZa said...

Salam sis..bole nak tau..cream cheese guna yg mane ye? :)

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog