Tuesday 26 April 2011

HOMEMADE OBLONG BURGER

Hari nie betul2 langit memuntahkan segala isi perutnya..punya lebat hujan..sampai bocor bumbung rumah..encik tukang sibuk lak tu sekarang nie..entah bila la dia free nak merepair bumbung yang bocor tu..bukan bumbung saja yang bocor tau...haaa..perut anak2 kiter pun bocor jugak  haa...al maklum la hujan kan..selain dari buat aktiviti tido..melahap pun best jugak..hahaha....apa yang ada dalam peti sejuk??? emm..sosej..dan daging beger..juga daging oblong..apa lagi..ok la tu...untuk anak2 kiter buatkan mereka burger...untuk kiter n encik hubby err..merangkap encik tukang repair bumbung tadi...hehehe..kiter buatkan oblong...kalau burger tu dah selalu juga kiter buat..tapi oblong nie first time la..Ask encik google la dulu..jumpa kat sini resepinya..nanti kiter paste kat sini yer...Rasanya boleh la tahan..tak leh lawan la ngan rasa prosperity kat MCd tu kan...tapi kira macam bajet la sket..






nie la burger yg kiter buatkan untuk anak2 tadi...




oblong yang dah siap utk di ngappp


Nie resepi oblong yg kiter dapat dari kak ina kl kiter ade la ubah sket2 ikut citarasa kiter...




Burger Oblong
Bahan-bahan Utama
Roti oblong..jgn beli roti hotdog lak..karang tak muat nak letak daging tu...
Burger Daging Oblong-Brand Ramly..mahal sket..tapi best..terbaekk
Bawang Holland-di hiris memanjang-nak yang mentah pun boleh tapi goreng pun sodapp


Bahan Sos Lada Hitam (hak ni kalau malas tu..beli je yg instant..sonangg..)


2 cawan stok ayam-  guna stok ayam segera pun boleh (air+kiub ayam)
1/2 cawan susu segar
1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..agak-agaklah ..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
1/2 biji bawang besar - cincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
1 sudu sos tiram
1 sudu mentega/ marjerin
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
garam dan gula - jika perlu


Cara-cara


1. Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
2. Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
4. Goreng daging oblong (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
5.Tambah perasa Lea n Perrins atau Maggi
6. Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
7. Letakkan daging oblong yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.ikut suka la nak letak mayonis atau x..nak boh cheese pun boleh...ikut suke tekak nak makan yg macamana la kan...
8. Letak dalam pinggan..jangan lupa ambik gamba dulu sebelum makan yeaa...hehehe

No comments:

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog