UDANG TIGA RASA
Bahan-bahan:
20 ekor udang harimau
*20 tangkai cili kering (rebus)
*1 biji bawang besar
*2 ulas bawang putih
*1/2 inci lengkuas
*1 inci halia
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
Sos cili, sos tomato, sos tiram dan garam secukupnya
1 sdt madu
2 helai daun limau purut
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
Udang dibuang kepala dan dicuci bersih. Kisar bahan yang bertanda *
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi hingga garing dan naik minyak.
Masukkan udang dan gaul sebati hingga udang 1/2 masak.
Masukkan semua jenis sos dan garam secukupnya ikut selera.
Akhir sekali masukkan madu, daun limau purut dan bawang besar yang dipotong bulat.
Boleh dihidang dengan nasi atau roti.
6 comments:
sedapnyaaaaa!!
t nak cbe hihi
wah.. tetibe lapar
sal...masakan udang kan...kalau satu rasa pun dah sedap...apa lagi 3 rasa..bertambah2 ler sedapnya..!!!
hahaha..betul tu kapah...sampai x larat nak rasa..
sedap nye, lagi sedap kalo dpt free huhuhu
kte follow sni :)
free pun boleh...mai la makan kat umah akak....
Post a Comment