Monday, 6 June 2011
KETAM MASAK SOS BAWANG PUTIH
Ketam stock last nie..yg beli kat pasar bisik aritu..hehe..Sebenornya kiter dah tak reti nak masak apa ngan ketam nie kan..dok mencari2 resepi...terjumpa la resepi KETAM MASAK SOS BAWANG PUTIH nie kat My Resepi dan kiter pun ingin nak mencubanya..pastu dapat lagi satu resepi dari Kapah macam menarik jugak..tapi dah kehabisan ketam..takpe..nantikan kiter ada plan nak pegi sendiri ke pasar bisik tu..kiter borong lagik ketam n try resepi Kapah lak...Ok ari nie mai kiter menjamu selera dengan ketam masak sos bawang putih nie ya..Kiter tempek resepinya kat sini ..
KETAM MASAK SOS BAWANG PUTIH
Bahan-bahan
ketam 6ekor
bawang besar 2 biji
cabai besar 2batang
telur 2biji
sos bawang putih sebotol
daun limau purut
serai 2batang
garam (secukup rasa)
gula(secukup rasa)
santan kelapa
Cara-cara
Rebus ketam sehingga keluar airnya.
Kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.
Masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat,serai,daun lumau purut,(tunggu sehingga agak mendidih).
Kemudian masukkan ketam kedalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa(biarkan selama 2 minit).
Masukkan telur ayam dan biarkan selama 10saat dan kacau
No comments:
Post a Comment