Wednesday, 22 June 2011

GULAI DAGING DENGAN REBUNG

Assalamualaikum..salam satu blogger..Dah beberapa hari kiter x update blog..kiter sibuk dengan blog baru..blog untuk tempat keje kiter..kalau ada yang sudi nak melawat di persilakan la..ke SINI.Kalau sudi sila la follow..tapi blog tu jarang2 la update..jika ada yg perlu je kiter update..


Melentur buluh biarlah dari rebungnya...Rebung buat gulai ngan daging pun sodap..hehe..Menu kiter ari nie GULAI REBUNG DENGAN DAGING...resepi biasa jer..masakkan org kampung..Rebung nie sedap jugak kalau buat masak lemak cili api dengan udang pun sedap..tu lain kali la kiter masak yer...




GULAI REBUNG & DAGING

Bahan
500 gm rebung jeruk [rebung hutan kecil]
200 gm daging [hiris nipis]
3 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1 s/b kerisik [jika suka]
2 keping asam keping
3 s/b minyak
garam

Bahan Tumis
3 s/b rempah kari daging
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk
2 cm halia ]
1 cm kulit kayu manis
daun kari

Cara
1. Rebung dipotong pendek dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan santan, daging dan rebung dan masakkan sehngga daging lembut.
4. Masukkan garam dan asam keping.
5. Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak
5. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.





Dah bace ke..??jangan la segan2..sila la komen..

No comments:

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog