Melentur buluh biarlah dari rebungnya...Rebung buat gulai ngan daging pun sodap..hehe..Menu kiter ari nie GULAI REBUNG DENGAN DAGING...resepi biasa jer..masakkan org kampung..Rebung nie sedap jugak kalau buat masak lemak cili api dengan udang pun sedap..tu lain kali la kiter masak yer...
GULAI REBUNG & DAGING
Bahan
500 gm rebung jeruk [rebung hutan kecil]
200 gm daging [hiris nipis]
3 cawan santan [1/2 biji kelapa]
1 s/b kerisik [jika suka]
2 keping asam keping
3 s/b minyak
garam
Bahan Tumis
3 s/b rempah kari daging
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] tumbuk
2 cm halia ]
1 cm kulit kayu manis
daun kari
Cara
1. Rebung dipotong pendek dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan santan, daging dan rebung dan masakkan sehngga daging lembut.
4. Masukkan garam dan asam keping.
5. Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak
5. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.
Dah bace ke..??jangan la segan2..sila la komen..
No comments:
Post a Comment