Friday, 16 December 2011

Kurma Telur

Salam Satu Blogger...


Alhamdulillah bulan nie murah rezeki kiter yea..sana sini ada jemputan kenduri..mcm2 kenduri ade..boleh la gantung periuk kan...*alasan!x de kenduri pun kdg2 gantung periuk gak..haha*
Apa2 pun entry kali nie bukan la nak citer pasal kenduri pun...cuma nak citer pasal telur yg kiter dapat dari umah kenduri tu kan..mungkin ade sesetengah tempat dah x kasi telur rebus nie kan..dah tuka ngan gift yg lain..tapi kebetulan 2 minggu lepas kiter gi kenduri semuanya kasi buah tangan telur rebus tu..ngan bunga telur sekali..dah lak tu kasi banyak la pulak...hehehe..anak2 kiter gegirl langsung x makan la telur rebus tu..harap yg lelaki je la..tu pun x kan nak makan banyak kan..takat sebiji je la..abis yg lebih tu kiter masakkan masak kurma telur la...haa..jimat la lauk untuk dinner pulak kan...gegirl x nak makan sudah..korang goreng la telur...*kejamnya mama*


Ok la..nie resepi ringkas je..jangan ade yg cakap alaaa kurma telur pun nak taruk dalam blog...hohoho..jangan hokey...bukan semua orang pandai tau...dulu2 masa kiter x reti memasak..nak buat cucur udang pun kiter refer resepi gak haa..atau refer pada mak..sama la mcm zaman skrg kan...nak masak tapi x reti refer pada resepi internet...kiter lebih yakin pada resepi dari blog2 nie..dari beli majalah masakan tu yg kadang2 resepinya kiter rasa macam pelik jer..blog2 memasak nie rasanya lebih telus..ade yg sanggup siap tunjuk step by step lagi..semuanya atas pada diri kiter sendiri nak cuba ke x nak kan...Cukup la membebel sikit2 yea..jom kiter ushar resepi ringkas kurma telur nie pulak...



Kurma Telur 
Bahan-Bahan:
5 biji Telur 
Santan pekat Rm2(sebiji kelapa)
Serbuk Kurma (dicampurkan sedikit air) 
2 labu Bawang Besar (belah 4,belah jangan putus yea..)
3 biji cili besar hijau(di belah 2-kiter x de stok cili besar..so taruk je cili padi)
1 Labu bawang kecil (dihiris) 
3 ulas bawang putih (dihiris) 
Garam secukup rasa 
Sedikit minyak masak 
1 batang kayu manis 
2 ulas bunga lawang 
Sedikit minyak masak 

Cara:
1) Rebus telur sehingga masak. Sejukkan dan buangkan kulitnya 
2) Tumiskan bawang putih dan merah sehingga wangi 
3) Masukkan kurma bersama kayu manis dan bunga lawang. Tunggu sehingga naik minyak 
4) Masukkan garam 
5) Masukkan santan pekat,cili hijau,telur dan bawang besar. 
6) Tunggu sehingga bawang besar menjadi keputihan. 
7) Padamkan api, angkat dan hidang. 
Note:
1) Kalau nak kuah rasa pedas boleh campurkan dengan cili serbuk bersama rempah kurma 
2) Bawang besar dalam kurma itu sedap dimakan 
3)Kuning telur jika bercampur dengan kuah kurma membuatkan rasanya lebih sedap. 
4) Kurma lebih sedap dimakan dengan sambal tumis (ikan bilis, ikan, ayam dsb)





Ok..selamat mencuba yea...






Photobucket

No comments:

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog