Salam satu blogger...
Dah agak lama kiter x letak entry masak2 kan...bukannya kiter gantung periuk x masak2...
tapi kiter x sempat nak possing bergambo...tu yg malas nak post kat sini...Tapi entah macamana
kali nie terajin la pulak...
Tadi siang kiter masakkan ikan patin masak lemak ngan tempoyak...ikan patin ni mak yg kasi masa kiter balik
tepen mgu lepas...sape x pernah tengok ikan patin???Yg x pernah tgk tu nie kiter tolong googlekan utk korang ekh...ikan patin yg kiter masak ni x sempat possing dah terjun masuk dalam periuk...
Ikan patin nie lebih kurang sama la spesis ngan ikan keli tu...emm..kiter kalau masak ikan patin nie yg makan hanya kiter,anak sulung kiter ngan anak ke3 kiter tu...yg lain2 x makan..dorang x minat ikan2 spesis keli nie...
Sebelum nak masak ikan nie kene la siang n cuci bersih2..pastu rendam dalam air asam jawa atau jus limau nipis..utk hilangkan bau hanyir ikan tu...Lepas dah rendam tu bilas la sekali lagi...lepas tu ready la utk di masak...jom tengok bahan2 nak masak...
Bahan-bahan:
Ikan patin
Daun kunyit
serai(dititik)
santan
asam keping
Garam secukup rasa
Tempoyak
Bahan kisar:
Cili merah
halia
kunyit hidup
Bawang putih
Bawang merah
Cara :
Panaskan minyak sedikit dan tumiskan bahan dikisar sehingga wangi.
1.Tuangkan santan, serai,asam keping dan garam dan kacau sehingga kuah mendidih.
2.Masukkan ikan patin dan daun kunyit dan biarkan ia mendidih lagi di atas api yg kecil.
3.Akhir sekali masukkan tempoyak, gaul rata dan biar ia masak.
4.Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment