ce tengok gamba kari ikan masin kiter nie pucat je kan....hahaha..daun kari elek ler..hantam je la..x de la bau daun kari....tu pun soooodappp.....
Kari Ikan Masin Dengan Nenas (Tumis Darat)
Bahan-bahannya:
8 – 10 keping ikan talang yang dikerat2
(*rendam 1/2 jam untuk kurangkan sikit rasa masin)
1 paket rempah kari ikan
2 cawan air
3 cawan santan pekat
5 keping nenas potong bulat nipis dan kerat 2
(*boleh juga potong serong nipis2)
1 sudu kecil halba
garam (kalau perlu – seimbangkan rasa ikan masin dulu)
(*rendam 1/2 jam untuk kurangkan sikit rasa masin)
1 paket rempah kari ikan
2 cawan air
3 cawan santan pekat
5 keping nenas potong bulat nipis dan kerat 2
(*boleh juga potong serong nipis2)
1 sudu kecil halba
garam (kalau perlu – seimbangkan rasa ikan masin dulu)
Untuk tumis darat:
3 ulas bawang merah – hiris nipis
2 ulas bawang putih – hiris nipis
1 inci halia – hiris kecil
1 tangkai daun kari
1/4 cawan minyak masak
2 ulas bawang putih – hiris nipis
1 inci halia – hiris kecil
1 tangkai daun kari
1/4 cawan minyak masak
Cara memasaknya:Bancuh rempah bersama air dan masak atas dapur dengan ikan. Masukkan halba. Masak lebih kurang 10 – 15 minit hingga rempah kari benar2 masak. Masukkan santan dan nenas. Biar nenas agak lembut, tutup api. Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis, kacau agak kekuningan dan layu. Tuangkan kesemuanya ke dalam periuk kari ikan tadi. Kacau rata, tutup periuk.
Kangkung Tumis BelacanBahan-bahan ( Semangkuk besar )
1 ikat kangkung segar
1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
2 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
Segenggam ikan bilis/udang kering*
1 sudu makan(atau lebih) belacan*
Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara
Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat
Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
No comments:
Post a Comment