Monday, 25 April 2011

WANTAN MEE

Sepatutnya entry nie kluar semalam..coz semalam buat mee wantan nie..cik hubby teringin nak makan...pi cari bahan kat tesco..sebenarnya dah lama x buat mee wantan nie..dah nak lupa lak cara membuatnya..x de tulis lak dulu..emm..ask mr google pun x de dapat mcm yg kiter nak tu...ada la lain sket resepi2 dorang tu...kiter pun hentam je la..cuba2 recall balik memori yg dah kabur tu...try punya try..add itu add ini...akhirnya menjadi la jugak..n rasanya tetap mcm yg pernah kiter buat dulu...alhamdulillah..ishh..kene la tulis cepat2..coz kiter nie semakin tua ingatan semakin lemah la...hehe..lihat la yg kiter buat tu..?? montel2 jer wantan dia kan...hahaha..mcm tuan yg membuatnya la..sebenarnya kiter selalu je makan mee wantan nie kat kantin tempat keje...wantannya kemek jer..x banyak isi..haa..nie kiter wat sendiri...apa lagi..sumbat selagi muat la...utk buat isinya senang je..cincang isi ayam campur dengan karot yg di potong halus..bawang besar yg di cincang halus..tambah garam dan lada sulah secukup rasa..pastu punjut la dalam kulit wantan yg kiter beli siap tu..ada jual kat tesco..atau kat market..pastu goreng la wantan tadi..sehingga kulitnya kekuningan angkat dan toskan..meenya pun ada jual gak di tesco..nak masak mee tu just panaskan air..masukkan mee yg telah di leraikan sanggulnya tu...kacau sikit2 sampai hilang tepungnya..kemudian cepat2 angkat dan bilas ngan air sejuk..jangan lama sangat proses celur tu..nanti lembek lak mee tu..utk kuah supnya pulak kiter pakai stock ayam ajer...tumis bawang putih,setelah kuning dan wangi masukkan stock ayam tadi..boleh tambah air jika perlu..letak la kiub ayam dan lada sulah..sos tiram..kicap..semasa kuah mendidih tu pecahkan sebiji telur dan kacau kemudian tambahkan  sedikit tepung jagung yg telah dibancuh dengan air jgn lupa garam secukup rasa..jgn terlalu banyak..pasal sos tiram dan kicap tadi dah agak masin kan..dah pun siap..hiasannya ikut suka la..kiter letak sayur sawi yg di celur...nak celur sayur supaya nampak hijau dan segar..masa proses panaskan air tu tambah minyak dan baking powder sedikit...pastu utk hiasan tadi leh gak nak tambah fish kek dan fish ball..kalau rajin buat la cili jeruk..mkn dengan cili jeruk best tau..tapi semalam kite x buat pun cili jeruk..so jadi la mee wantan kan...sapa yg nak mencuba boleh la..kalau ada yg x faham tu sila la bertanya..jangan malu2..malu bertanya sesat jalan..kata org lama2 dulu kan..hehe..

                       nie haa rupa mee wantan yg dah siap...eemm..sedap kalau ada cili jeruk..


nie la wantan yg dah siap di goreng tu..

No comments:

 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog