Tuesday 26 April 2011

HOMEMADE OBLONG BURGER

Hari nie betul2 langit memuntahkan segala isi perutnya..punya lebat hujan..sampai bocor bumbung rumah..encik tukang sibuk lak tu sekarang nie..entah bila la dia free nak merepair bumbung yang bocor tu..bukan bumbung saja yang bocor tau...haaa..perut anak2 kiter pun bocor jugak  haa...al maklum la hujan kan..selain dari buat aktiviti tido..melahap pun best jugak..hahaha....apa yang ada dalam peti sejuk??? emm..sosej..dan daging beger..juga daging oblong..apa lagi..ok la tu...untuk anak2 kiter buatkan mereka burger...untuk kiter n encik hubby err..merangkap encik tukang repair bumbung tadi...hehehe..kiter buatkan oblong...kalau burger tu dah selalu juga kiter buat..tapi oblong nie first time la..Ask encik google la dulu..jumpa kat sini resepinya..nanti kiter paste kat sini yer...Rasanya boleh la tahan..tak leh lawan la ngan rasa prosperity kat MCd tu kan...tapi kira macam bajet la sket..






nie la burger yg kiter buatkan untuk anak2 tadi...




oblong yang dah siap utk di ngappp


Nie resepi oblong yg kiter dapat dari kak ina kl kiter ade la ubah sket2 ikut citarasa kiter...




Burger Oblong
Bahan-bahan Utama
Roti oblong..jgn beli roti hotdog lak..karang tak muat nak letak daging tu...
Burger Daging Oblong-Brand Ramly..mahal sket..tapi best..terbaekk
Bawang Holland-di hiris memanjang-nak yang mentah pun boleh tapi goreng pun sodapp


Bahan Sos Lada Hitam (hak ni kalau malas tu..beli je yg instant..sonangg..)


2 cawan stok ayam-  guna stok ayam segera pun boleh (air+kiub ayam)
1/2 cawan susu segar
1-2 sudu besar lada hitam-di tumbuk kasar..agak-agaklah ..kalau nak pedas tambahlah byk sikit
1/2 biji bawang besar - cincang
2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
1 sudu sos tiram
1 sudu mentega/ marjerin
2 sudu besar tepung jagung-bancuh dengan sedikit air
garam dan gula - jika perlu


Cara-cara


1. Tumiskan bawang besar hingga naik bau. Masukkan pula stok ayam. Didihkan.
2. Masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan gula jika perlu.
3. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung sedikit demi sedikit untuk mendapatkan kepekatan yang dkehendaki.
4. Goreng daging oblong (tak yah letak minyak) dan lepas tu celupkan ke dalam sos lada hitam.
5.Tambah perasa Lea n Perrins atau Maggi
6. Belah 2 roti dan letak marjerin dan bakar sekejap.
7. Letakkan daging oblong yang telah di celup sos lada hitam kat roti dan taburkan bawang besar yang di hiris.ikut suka la nak letak mayonis atau x..nak boh cheese pun boleh...ikut suke tekak nak makan yg macamana la kan...
8. Letak dalam pinggan..jangan lupa ambik gamba dulu sebelum makan yeaa...hehehe

SPAGHETTI BOLOGNESE

Waaa..minggu nie asek buat menu itali la pulak khenn...hehehe..yg sebenornya kuah utk lasagna ari tu masih berbaki..kiter bekukan...pastu kelmarin petang kiter rebus je spaghetti pasta tu..siapp!! masa kiter buat kuah lasagna nie memang kiter buat sebiji serupa kuah spaghetti yg selalu kiter buat tu..anak2 kiter suke sangat makanan itali nie..resepi yg selalu kiter guna tu kita ambik dari My Resepi banyak resepi2 yg kiter cuba kiter amik dari situ..alhamdulillah banyak yg kiter cuba menjadi semuanya..termasuklah spaghetti nie..mudah dan senang je nak buat..nanti kita paste resepi tu kat sini ye...


nie la spaghetti yg kiter buat semalam..hehe..simple je kan..kalau ada keju parmesan tabur
kat atasnya lagi ummph..tambah pulak dengan 2-3 biji meet ball...
okay..resepinya kat bawah nie yer..ikhsan dari myresepi


Spaghetti Bolognese


Bahan-bahan ( 6 orang )
  • 500 gram spaghetti (sepeket)
  • 500 gram daging lembu cincang
  • 200 ml susu
  • 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
  • 1 ulas bawang putih – dicincang halus
  • 1 tin sedang tomato puri
  • 4-5 tomato segar ranum - didadu
  • 1 batang carrot – didadu kecil
  • 2 batang celery – didadu kecil
  • 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
  • 1 kiub stok daging lembu (optional)
  • 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
  • Sedikit garam dan gula secukup rasa
  • 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
  • 2 sudu besar butter
  • Parutan keju parmesan – untuk menghidang
  • NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
  • NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.



Cara-cara:

  • Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
  • Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
  • Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
  • Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
  • Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
  • Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
  • NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
  • Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
  • Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
  • NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

Monday 25 April 2011

WANTAN MEE

Sepatutnya entry nie kluar semalam..coz semalam buat mee wantan nie..cik hubby teringin nak makan...pi cari bahan kat tesco..sebenarnya dah lama x buat mee wantan nie..dah nak lupa lak cara membuatnya..x de tulis lak dulu..emm..ask mr google pun x de dapat mcm yg kiter nak tu...ada la lain sket resepi2 dorang tu...kiter pun hentam je la..cuba2 recall balik memori yg dah kabur tu...try punya try..add itu add ini...akhirnya menjadi la jugak..n rasanya tetap mcm yg pernah kiter buat dulu...alhamdulillah..ishh..kene la tulis cepat2..coz kiter nie semakin tua ingatan semakin lemah la...hehe..lihat la yg kiter buat tu..?? montel2 jer wantan dia kan...hahaha..mcm tuan yg membuatnya la..sebenarnya kiter selalu je makan mee wantan nie kat kantin tempat keje...wantannya kemek jer..x banyak isi..haa..nie kiter wat sendiri...apa lagi..sumbat selagi muat la...utk buat isinya senang je..cincang isi ayam campur dengan karot yg di potong halus..bawang besar yg di cincang halus..tambah garam dan lada sulah secukup rasa..pastu punjut la dalam kulit wantan yg kiter beli siap tu..ada jual kat tesco..atau kat market..pastu goreng la wantan tadi..sehingga kulitnya kekuningan angkat dan toskan..meenya pun ada jual gak di tesco..nak masak mee tu just panaskan air..masukkan mee yg telah di leraikan sanggulnya tu...kacau sikit2 sampai hilang tepungnya..kemudian cepat2 angkat dan bilas ngan air sejuk..jangan lama sangat proses celur tu..nanti lembek lak mee tu..utk kuah supnya pulak kiter pakai stock ayam ajer...tumis bawang putih,setelah kuning dan wangi masukkan stock ayam tadi..boleh tambah air jika perlu..letak la kiub ayam dan lada sulah..sos tiram..kicap..semasa kuah mendidih tu pecahkan sebiji telur dan kacau kemudian tambahkan  sedikit tepung jagung yg telah dibancuh dengan air jgn lupa garam secukup rasa..jgn terlalu banyak..pasal sos tiram dan kicap tadi dah agak masin kan..dah pun siap..hiasannya ikut suka la..kiter letak sayur sawi yg di celur...nak celur sayur supaya nampak hijau dan segar..masa proses panaskan air tu tambah minyak dan baking powder sedikit...pastu utk hiasan tadi leh gak nak tambah fish kek dan fish ball..kalau rajin buat la cili jeruk..mkn dengan cili jeruk best tau..tapi semalam kite x buat pun cili jeruk..so jadi la mee wantan kan...sapa yg nak mencuba boleh la..kalau ada yg x faham tu sila la bertanya..jangan malu2..malu bertanya sesat jalan..kata org lama2 dulu kan..hehe..

                       nie haa rupa mee wantan yg dah siap...eemm..sedap kalau ada cili jeruk..


nie la wantan yg dah siap di goreng tu..

Saturday 23 April 2011

LASAGNA BOLOGNESE

Entry ari nie kluar dari kesah coklat ya..haha..asik coklat jer kan...asal buka blog je coklat..asal coklat je buka blog...aduiii...badan pun bau coklat haa..haisshh..Mgu lepas kat tempat keje ada jamuan..salah satu menu ialah lasagna..kiter teringin lak nak buat sendiri kan..nak try la konon kan...Semalam tu gigih ler kiter mencari bahan..selepas balik dari kelas coklat.Tengahari tadi start la buat..resepi ask mr google la..dapat kat sini .Senang dan ringkas resepinya..alhamdulillah menjadi la jugak..tapi x le sempurna sangat macam kat pizza hut tu..x pe lain kali kiter akan try lagi kan...

Friday 22 April 2011

KELAS COKLAT DGN INASALLY

Hari nie kiter suke sangat..cik hubby kiter support kiter masuk kelas coklat...hehe..dah buat berlambak2 
coklat baru sekarang nak masuk kelas...bukan apa..kiter perlu mendalami lagi ilmu coklat nie sedalam2nya..
perlu ada guru kan...best la Lina mengajar...lemah lembut je..emm..dan kiter dapat sorang kawan baru..
rakan seperguruan tadi...berdua je kiter blaja..relex jer...blaja sambil nyembang2 gitu...
baru la kiter tau macamana coklat couverture tu..agak renyah nak membuatnya..tapi rasa uummpphh!! memang
best..mcm coklat import yg kiter makan tu tau...boleh pelbagai2 kan lagi...huhu..tapi nak membuatnya tu...
adoii..banyak lak pantang larangnya...kalau buat banyak mau pengsan!!kat bawah nie adalah coklat2 yg kiter buat tadi....





Monday 18 April 2011

HARGA BARANG NAIK

                          (Foto hiasan ikhsan dari Encik Google)




Hari nie kiter pegi beli bahan2 untuk buat coklat...beli stock untuk 1 minggu...alangkah terperanjatnyer kiter...
harga coklat dan bahan2 yg seangkatannya telah naik...bukan sikit2 punya naik..contohnya harga coklat kompaun..jenama Berl's minggu lepas kitern beli harganya rm13.80...hari nie kite beli harganya rm14.50...huiii..byk bezanya tu...blom masuk coklat dip..coklat collata yg kaler2 tu...dan semua filling2 tu...
ishh...susah nak bisnes mcm nie...dah la baru je start...tetiba nak naikkan rega...mcm x patut je kan...
emm..serba salah betul la...sedih betul kiter tau...mana nak cari supplier yg jual murah sket yer...
kiter tanya pada kedai tu..naper rega naik mendadak jer...jawapan dia mudah je la..supplier naikkan rega..so
pekedai pun kena naikkan la...memang la x de sapa nak perasan kan..kalau coklat n bahan2 wat coklat tu naik rege...sapa kesah...hanya yg nak buat coklat je la yg perasan n kesah...lain la kalau yg di naikkan tu rega beras,gula susu dan tepung...atau kalau ayam ikan daging ke...riuh rendah masuk media la....

TRY COKLAT OREO LAK

Hari nie buat coklat oreo lak...waa..teruja kiter nak guna mould yg baru sampai tu tauu..
kite oder online jer..pasal kat kawasan kiter nie..tak banyak pilihan la..atau kite je yg tak tau mana kedai
yg banyak jual mould ni kot...x pe nanti pelan2 la kiter mencari...
minggu nie ngan minggu lepas banyak oder dari kawan2 sekolah anak...suke betul dorang makan coklat..
hehe..x pe..janji  massyukkk...dalam blog kiter nie blom ade harga lagi tau..coz kite ni baru je menceburkan
diri dalam dunia blog n online shop nie..lagi pun kite blom pro la...buat masa nie kite jual pada kawan2...atau
mereka2 yg berdekatan ngan kawasan kite ajer la..nak buat betul2 jualan online nie kite kene study habis2 dulu...tak leh la main hentam ajer kan...karang x pasal2 kite lak kene hentam...aduhhh...x sanggup..hehe..




SAMPLE COKLAT UTK DI JADIKAN HADIAH/HANTARAN

Ini antara sample coklat untuk di jadikan hadiah...patern,warna,qty dan filling  boleh request...







Tuesday 12 April 2011

SALAM PERKENALAN






Terimakasih kerana sudi singgah di blog kite yg x seberapa nie...
Tetiba je rasa ingin nak berblog pulak...bukannya reti sangat pun..
hentam ajer la labuu..hehe..asal kite bahagia...apa yg org nak cakap
kite x kesah...Kite bukannya aper..sejak ada hobi baru nie..coklat homemade..
terasa nak je punya blog sendiri..bukan nak promot secara serius sangat pun...
b'coz kite bukannya pro sgt kan..sja suka2 jer...So apa lagi..intro blog kita nie
sudah semestinya gambar2 coklat yg dah pernah kite buat la kan....sila la menjamu mata...

MY 1ST COKLAT HOMEMADE

Nie la coklat homemade yg pertama hasil dari airtangan kite..Apa2 pun kite sangat berterimakasih pada
kawan lama kite Hasni Hadi...dia la yg bagi resepi nie..bila kite cuba terus je menjadi...kite sukeeee sangat..
anak2 pun apa lagi..hantu coklat semuanya...emm..pastu satu persatu timbul ilham utk kite mencantikkan lagi..menvariasikan lagi rasa2 coklat kite nie..dan juga pelbagaikan bentuknya yg comel2 tu...segera je kita ngajak cik hubby pi cari mould yg comel2 tu..emm..ada pulak yg mengoder...tetiba lak jadi tauge coklat...alahaiii...sukeeee....



COLOURFUL CHOCOLATE



haa..yg nie pulak so colourful kan..??ada yg request utk pelbagai kaler nie utk hantaran...
 
Design by www.duniashida.com Reserved to Puan Salmiah's Blog